Vad är skillnaden mellan en mjuklift, liggdel och hårdlift? 

Skillnaden mellan mjuklift, liggdel och en hårdlift är inte alltid självklar. Frågan om vad som skiljer dessa tre begrepp är ständigt återkommande och därför förklarar vi det här nu. 

En liggdel fäster man direkt på chassit. Liggdelen i chassit kan därefter bytas ut mot en sittdel. Hårdlift och mjuklift används i befintlig ligg- eller sittdel. Dessa kan alltså inte fästas direkt på ett chassi. Detta är den största skillnaden mellan mjuklift, liggdel och hårdlift.

Kombivagn med hårdlift eller mjuklift

För tio år sedan var kombivagnar en vanligare syn. En kombivagn är precis som det låter, en kombination mellan en liggvagn och sittvagn. I kombivagnen placerar man en hårdlift (eller mjuklift) då ryggstödet är helt nedfällt. En hårdlift har mycket hårdare eller stabilare kanter medan en mjuklift är konstruerad mjukare.

Varför ska jag köpa en mjuklift? 

Det kan verka onödigt att göra sin liggdel trängre med en mjuklift trots att de flesta liggdelar har bärremmar eller bärhandtag. Liggdelar måste bäras relativt långt ut från kroppen och är dessutom tunga. Därför underlättar det att ha en mjuklift. Fördelen med en mjuklift är att den kan bäras närmare kroppen och är oftast mycket lättare. Du kan dessutom med en mjuklift enkelt och ostört bära barnet om det ligger och sover. Ska du in till förskolan och vill ta med dig barnet när det sover för att hämta syskonen hjälper det att ha en mjuklift. Det kan även vara bra att använda mjuklift om du ska till vän en som inte har hiss eller besök hos BVC vid de tillfällen vagnen ska ställas utanför.

Bädda i mjukliften

Har du valt att använda en liggdel med mjuklift så kan du bädda själv i mjukliften. Vanligtvis kan du ha något i botten på mjukliften. Detta är extra bra då du enkelt kan tvätta ett lakan eller en filt till skillnad från om du enbart skulle ha mjukliften utan ett lakan eller en filt. Anpassa gärna filten efter väderlek. Är det vinter kan det behövas en tjockare filt och är det sommar så kan det vara mycket bättre med en tunnare variant. Detta blir dessutom mysigt och trevligt för bebisen.

Mjukliftar som passar i liggdelar

Mjukliftar finns i olika storlekar. De finns i varianter med storlek som 74 x 30 cm, 59 x 29, eller 50 x 28 cm. Dessa storlekar passar i de flesta liggdelar. Större mjukliftar kan vara bra då bebisen inte växer ur den för fort men då finns det oftast inte många millimeter utrymme kvar i liggdelen. De mellanstora mjukliftarna ger mer glapp mellan liggdelens insida och långsidorna. Har du en riktigt liten liggdel är den mindre mjukliften det ultimata alternativet.